Web marketing i SEO optimizacija, promene

Web Marketing i SEO optimizacija, promene

Izdvajanje faktora rangiranja u cilju praćenja promena koje utiču na pozicioniranje sajta oduvek je bila osnova algoritma testiranja. Nakon poslednjih promena koje su doneli apdejtovi kao što su bili Panda i Pingvin čak i hotimično aktiviranje indikatora lošeg kvaliteta je postalo ekstremno teško i nepredvidivo. Google-ovim algoritmovima nakon Pande i Pingvina nedostajaće neki detektibilan prag, a nijedan faktor se ne može koristiti u tom izdavanju.

Ključ budućih SEO poduhvata je u razumevanju onoga što se menja. A šta se to ustvari menja?
Pretraživači se konstantno razvijaju, ali nedavni apdejti se radikalno menjaju na jedan za Google potpuno neobičan način. Umesto da se manuelno definišu pravila po kojima je nešto dobro ili loše, sada su na raspolaganju skripte kojima su definisane hiljade kombinacija koje najbolje opisuju nepozeljne spam taktike. Samo u kombinaciji s raznim drugim signalima moguće je nešto oceniti kao dobro ili loše, a ono što je dobro u vezi jednog sajta ne mora da znači da je dobro u kada je drugi vebsajt u pitanju. Nije sada moguće precizno izdvojiti rangirajuće faktore. SEO eksperti će biti u mogucnosti da detektuju samo one faktore koji se pojavljuju kroz veliki broj obrazaca. Ova metoda kroz svoje obimne kombinacije sa šablonima je pouzdanija čak i za sam Google. Informacija o tome “Kad se dogodila određena promena?” može se koristiti kao pojedinačan signal. Tako će aktivnost biti ocenjena kao pozitivna ili negativna sasvim slučajno.

Mašine sve više preovladavaju
Google je od samog početka neodlučan u nameri da sprovede obučene mašine u većoj razmeri nego do sada.  Trenutna dešavanja pokazuju da se sve ovo rapidno menja i da rezultati Panda i Pingvin apdejta ulivaju više poverenja u to da mogućnosti mašinskog učenja zaista treba da se prošire na sve Google-ove algoritmove. Pretraživači poput Yandex-a ukazuju na ogroman potencijal mašine za učenje kada je reč o rezultatima pretrage.

Kako ovo utiče na trenutni SEO
Sve ovo je proizvelo veliki uticaj na SEO koji poznajemo. Kvalitetan websajt neće podrazumevati samo kolekciju korektnih signala nego će trebati da bude i čak nešto više od mentalnog sklopa. Nije lako priznati da je postalo mnogo lakše kreirati dobar websajt i ostvari dobar webmarketing nego izlažirati sve to. Sve do sada bilo je lako dijagnostifikovati stanje websajta na osnovu individualnih simptoma i naći odgovarajuće rešenje za to. Od sada će odgovori biti više generički i uključivaće sve aspekte. Kao što je to npr. u slučaju s gojaznim pacijentom, teško je dakle odrediti šta je to što bi ga najpre moglo ubiti. Poznato vam je da on nezdravo živi i vi možete ostati fokusirani na njegovo srce, dijabetes ili probleme s bubrezima, ali za samog pacijenta bi bilo najbolje da poboljša kvalitet svog života i smanji telesnu težinu. Iz razloga što je sve ovo i više nego jasno i zato što ne postoje nikakve druge prepreke, u budućnosti profesionalni SEO ekspert bi trebao da bude neko poput dijetetičara, fitness instruktora ili zdravstvenog trenera. Biti tu na svakom koraku napornog puta.

Bliska budućnost
Veći fokus na mogućnosti mašinskog učenja će sigurno enormno poboljšati Google rezultate. Najzad je Google u mogućnosti da vrši veoma temeljnu analizu nad rezultatima pretrage i da precizno miksuje univerzalne rezultate s našim individualnim potrebama. Dalja personalizacija bazirana na listi prijatelja se više ne može zamisliti bez mogućnosti mašinskog učenja. Tek je u pravom smislu počela primena ovih mašina i ona će izmeniti SEO na načine koji su u ovom trenutku nama nezamislivi.

Web Marketing je u ekspanziji, ne samo u svetu vec i u nasem neposrednom okruzenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.